Takläggare Mora

En ledande takläggare

Takläggare

Viktigt att hålla taket rent

Efter vintern, eller bara ett riktigt oväder, kan ditt tak behöva tvättas. Inte bara för praktiska skäl, utan även av estetiska. Ett rent tak ser ju givetvis mycket bättre i grannskapet än ett smutsigt.

Samtidigt är det en viktig investering av tid att faktiskt sköta om huset på rätt sätt. Om huset missköts föreligger en högre sannolikhet att värdet sänks och att skador uppstår. Nedan följer information kring vad som är bra att tänka på vid taktvätt.

takläggare

Se upp för mossa

Hur du tvättar taket beror lite på vilket material du använder dig av. Den som har takpannor (tegel eller betong t.ex.) bör dock akta sig lite extra för mossa. Mossa som växer mellan pannorna binder mycket vätska och kan i längden leda till skador på bärläkten.

Förutom att det kan ge fuktskador på lång sikt, är mossan också duktig på att äta på pannorna, något som inte sällan leder till sprickbildning i dem. Dess rötter har även en tendens att ta sig runt in under pannorna och på så vis skapa röra bland dem. Om mossan är kvar när vintern kommer kan pannorna skadas genom att en så kallad frostsprängning uppstår.

Har du fått mossa på taket bör du alltså åtgärda detta så snart som möjligt. Det finns lite olika sätt att ta bort mossan på. Om du väljer att helt enkelt borsta bort det, se då till att leda bort vattnet så att allting inte hamnar i dräneringen.

Kemikalier

Förutom att helt enkelt ta bort med mossan med enkla verktyg, går det också att använda sig av kemikalier för att hålla taket rent från mossa även framöver. Det är inte bara mossa som det verkar mot givetvis, och det brukar funka bra på i princip alla olika takmaterial.

Vissa förespråkar att man inte bör använda sig av kemikalier, och istället använda sig av en högtryckstvätt. Motiveringar brukar vara att det är energisnålt och miljövänligt. Andra rekommenderar dock inte detta eftersom det finns en risk att vatten tränger in på fel ställen.

Många anser att kemikalier är det bästa, även om högtryckstvätt är snällare mot klimatet. Här får man helt enkelt väga fördelar mot nackdelar och bestämma själv.

Vill du veta med om tak? Här kan du läsa mer om våra tak. 

 

Med våra speciella metoder kan vi garantera kvalitativa tak